• Blog
  • Blog

Zašto su drvene kuće bolje od konvencionalne gradnje

Blog

Etno Gajevi

Zašto su drvene kuće bolje od konvencionalne gradnje

Blog

Osim stalnog priliva posetilaca / šetača koji žele da upiju neki rustikalni ambijent i povežu se sa majkom prirodom, postoje i druge prednosti za posedovanje kuće od brvana, balvana i ostalog drveta u odnosu na konvencionalniju gradnju. Dugogodišnji vlasnici kuća kažu da kuće od balvana, brvana i drva nude bogate nagrade u odnosu na kuće njihovih komšija od cigle. Prednosti počinju od građevinskih materijala koji se koriste.

Drveće je obnovljivi resurs
Pošto je drveće obnovljiv resurs, kuće od brvana i drva dolaze sa solidnim zelenim pedigreom. Kada je dom napravljen od čvrstih trupaca, vi efikasno uklanjate ugljenik koji se nalazi u tim trupcima iz cirkulacije životne sredine tokom celog životnog veka kuće. Štaviše, neki proizvođači trupaca i drvenih kuća beru mrtvu drvenu građu ili kupuju trupce iz šuma koje su sertifikovane kao održive. Neki građevinari takođe grade kuće od brvana i drveta prema standardima zelene gradnje.

Dugotrajna
Imate li sveznalca u komšiluku koji misli da je njegova zidana kuća izdržljiva? Obavestite ga da kuće od brvana i drveta koje se još uvek koriste u Evropi rutinski datiraju više od 800 godina. A jedna crkva sagrađena od brvnara u Rusiji je navodno stara više od 1.700 godina.

Izdrži gnev majke prirode
Industrija kuća od trupaca i drveta ima bezbroj priča o ovim domovima koji su uspešno prebrodili najgore vreme koje majka priroda može da pripremi, uključujući uragane Katrina i Rita iz 2005. Kada su Ritini vetrovi prouzrokovali da se džinovsko drvo hrasta sruši na krov Menloa Klingmana i njegove supruge, Mikijeve, kuće od balvana i drveta Sattervhite od 1700 kvadratnih stopa u istočnom Teksasu, čvrsti zidovi kuće izdržali su težinu srušenog drveta i sprečili više štete „Nema sumnje da su nam ova kuća od brvana i drva spasila živote“, kaže Miki.

Prilagodite zemlju
Pošto ovaj organski građevinski materijal dolazi iz prirode, nastale strukture se uklapaju u topografiju. Kuće od brvana se prirodno integrišu pravo u pejzaž, umesto da mu se nespretno nameću.

Toplina drveta
Toplo na dodir (za razliku od uvek hladnog lima), drvo ima nešto što se zove „toplotna masa“, prirodno svojstvo u trupcima koje pomaže da se unutrašnja temperatura u domovima održava prijatnom u svim godišnjim dobima. Ovo omogućava zidovima od trupaca da sakupljaju i skladište energiju, a zatim je zrače nazad u dom.

Super energetski efikasan
Pod uslovom da je dom pravilno zapečaćen (između temelja i prvog sloja trupaca, između veza između trupaca i mesta gde se krovni sistem susreće sa zidom od trupaca), možete imati super energetski efikasan dom. Zaista, neki građevinari rutinski grade kuće od balvana, brvana i drveta kako bi ispunili standarde „Energi Star“ DOE. To znači da će biti 30% efikasnije od onoga što zahtevaju građevinski propisi, štedeći vam ozbiljne svote novca tokom životnog veka kuće. 

Slika vredi hiljadu reči
Okačiti sliku u kući sa gipsanim pločama je veliko iskušenje, koje uključuje pronalazač klinova, čekić ili bušilicu i nagnječene prste – možda čak i natučeni ego, jer vam supružnik može reći da pomerite sliku, što zahteva krpljenje. Vlasnici kuća navode da je jednostavnost kačenja slike jedna od jednostavnih radosti življenja u kući od brvana i drveta.

Rustikalna ne znači da nije visoka tehnologija
Današnji vlasnici kuća od brvana i drva sve više žele skrovište koje je povezano, automatizovano i bezbedno. Mnogi vlasnici kuća od trupaca i drvene građe dodaju rezervne generatore (u slučaju nestanka struje), sigurnosni sistem i sisteme ožičenja koji može da primi video, glas i podatke velike brzine, kao i mnoštvo novih komunikacionih tehnologija na horizontu.

Oči je imaju
Ako ste zabrinuti zbog buđi ili insekata, onda kuća od brvana i drva nudi jasne prednosti jer ćete moći da vidite bilo šta nepoželjno, samo prošetajući svojim domom i vizuelno pregledajući trupce. Ovo brzo otkrivanje dovodi do jeftinijeg leka. Za razliku od konvencionalnog doma, zapečaćene zidne šupljine mogu biti skriveno utočište za buđ i prisustvo insekata, što može prouzrokovati mnogo više štete pre nego što se otkrije.

Vrhunska izrada
Konvencionalne kuće po narudžbini mogu imati svoj deo prelepe stolarije, ali to je obično ograničeno na ukrase i veličanstvenost obrade. U kućama od brvana i drva, primeri fine izrade su na svakom koraku, u ručno rađenim stepeništima sa vretenima i balustradom nalik na grane, u jedinstvenoj vrsti rasvetna tela…

Mir i tišina
Kuće od brvana su često tihe, zahvaljujući istoj toplotnoj masi koja obezbeđuje energetsku efikasnost i efekte zvučnog prigušivanja zidova od drveta, navodi se u beloj knjizi koju je izradilo Nacionalno udruženje graditelja kuća od trupaca i drveta. „Akustičke prednosti zida od balvana su, dakle, smanjeni prenos koji obezbeđuje njegova čvrsta masa i otklon zvuka koji obezbeđuje profil trupca (ugao, oblik i tekstura površine trupca)“, zaključuje se u radu.

Potrebna Vam je pouzdana izgradnja brvnare ili drvene kuće od balvana?

Vršimo izradu ekoloških kuća po želji i meri kupca!

Proizvodnja & Montaža. Sistem ključ u ruke!

● Izrada drvenih kuća od Balvana
● Izrada drvenih kuća od poluoblica
● Izrada drvenih kuća od ravnih brvana – dasaka
● Izrada kompletnog enterijera i eksterijera od drveta

● Najbolji odnos cena/kvalitet na tržištu
● Preko 30 godina na tržištu
● Profesionalno praćenje izgradnje
● Garancija na naše proizvode
● Unikatan dizajn i prilagođavanje svim vrstama terena

Uvek spremni da Vas posavetujemo i odgovorimo na sve vaša nedoumice i pitanja.
Zahtev za ponudu